Jajka mają bardzo dużo wartosci

Wśród nas jest bardzo wielu, którzy bardzo lubią jajka. Jednak, na co dzień słyszymy, że jaka to bomba kaloryczna, problemy z cholesterolem i należy podchodzić bardzo ostrożne do ich spożywania. Jednak te bardzo krzywdzące opinie na ich temat z biegiem czasu przestają istnieć. Najnowsze badanie, bowiem znajdują w jakach bardzo dużo ważnych dla naszego zdrowia elementów. W jakach oprócz białek są witaminy, jony oraz enzymy, zwłaszcza jeden jest bardzo ważny dla naszego zdrowia, który nazywa się cystatyna. Enzym ten zapobiega rozwojowi paradontozy, chorobom skóry a nawet hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Cystatyna ma również działanie antybakteryjne oraz antywirusowe a co za tym idzie są badania prowadzone w wykorzystywaniu tego enzymu w kierunku wirusa HIV. Jajko jest jedynym produktem spożywczym, który posiada wszystkie aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć a które są dla niego niezbędne. Żółtko jest zbudowane w dwóch trzecich z tłuszczów a towarzyszą im witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach: A,D,E,K. W żółtku jest jeszcze jeden składnik, który jest bardzo ważnym dla zdrowia człowieka a jest nim lecytyna. Lecytyna nazywana jest pogromca tłuszczu, ponieważ potrafi rozbijać tłuszcz oraz cholesterol na małe cząsteczki, które nie przyczepiają się do ścianek naczyń i dlatego zmniejsza się ilość odkładającej się blaszki miażdżycowej. Lecytyna również chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych oraz ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Lecytyna wpływa na łatwiejsze zapamiętywanie.

Comments are closed.